23 October 2014

Class nutrisi di pinnacle hq shaklee

Hi semua,  
Hari ni nak share skit pg class nutrisi kt sunway the pinnacle Dari bangi ambil masa dalam 30 minit jugak mengikut waze petunjuk jalan... Hihi 
Alhamdulillah class start kul 10 so kul 8.45 bergerak Dari ofis trus ke sunway the pinnacle .. So far xde la susah sangat nak cari jalan sebab di betul2 dekat sebelah sunway hotel & resort... 

Sampai je the pinnacle tu teruja jap bangunan dia sangat cantik Dan lift dia canggih hihi 

Masuk je lobby kena register dulu bg ic atau passport bru dapat kad pas untuk naik ke atas tingkat 9.. Dan lift dia digital .. So hq shaklee berada di tingkat 9 so tekan je 9 lift tu auto akan keluar 9-b ha gitu... Sampai je atas teruja tengok besar tempat dia kaunter untuk beli stok pon banyak so xperlu nak beratur lama2 untuk beli stok shaklee.. Dewan pon Luas bole masuk 200 orang tau..hehe 
Ni la nutrisi yang memberi ilmu tu nama kakak ni Siti Sarah mcm penyanyi tu..hehe dia sangat cantik tau ..tp opp dh kawen tau.. 

Ni la keadaan class untuk pagi tadi full house tau 

So topik yang cover tadi tajuk detoks & basic produk.. 
Nak tahu lebih lanjut tentang produk kena tunggu ok...

Stay tune with love fariana chew 😍😍

20 October 2014

APA FUNGSI VITALEA?

Vitalea shaklee adalah multivitamin dan mineral yg ptama dicipta ddunia.ujian klinikal tlh buktikan dgn pgambilan vitalea shaklee selama 1thn boleh kurgkn risiko jatuh sakit sbyk 65% tau.

~ Antara fungsi vitalea penmbahan tenaga sgera, pelengkap nutr
isi, keupayaan sistem produktif yg pnting tuk kanak or remaja sdg membesar, lambatkan proses penuaan dan tingkatkn metabolisme,sediakan elemen pnting utk tubuh dan lindungi organ tubuh spt buah ogang,jantung dan hati.





~ Vitalea sesuai utk semua org xpcially mereka yg pntingkan kesihatan optimum
* Kanak-kanak - Tingkatkan kadar IQ
* Ibu Hamil - Tumbesaran janin
* Individu yang mempunyai penyakit Anemia, Tiriod, Insomnia
* Wanita - Simptom PMS
* Lelaki - Tenaga, Mencegah masalah prostat
* Individu yang mementingkan kesihatan.

~ vitalea sgt pnting utk sy bg mlengkapkn nutrisi harian selain tenaga sgera sbb sy seorg supermakk yg masih myusu baby berusia 6bln serta uruskan si abg dan rumah tangga. Selain tu vitalea juga mbntu kekalkan HB sy spjg hamil haritu.
~ kalau isu tambah berat badan..rsanya tak kot..ats tubuh sbb vitalea ni pelengkap suma vitamin dan mineral yg x ckup tyk tubuh..if nk nk tambah brt badan ade caranya..akn sy guide secara ekslusif la tu

~ kesan kekurangan vitalea kita akan menjadi mudah lelah, lesu, susah menumpukan perhatian, tidak ada nafsu makan, serta munculnya lingkaran hitam di bawah mata. Zat besi diperlukan tubuh untuk membuat sel darah merah,
komponen yang mengangkut oksigen ke seluruh tubuh.

~ vitalea shaklee berbeza kerana Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral
penting sebagaimana disaran oleh RDA. Diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang. Juga Disaluti dengan serbuk spirulina dan dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai "Explo-tab". Vitalea juga merupakan Tablet paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung didalamnya mudah
berintegrasi dengan PROTIN untuk penyerapan pantas oleh usus kecil.

~ utk memilih multivitamin yg terbaek haruslh pilih yg tiada unsur kimia dan bebas sintetik..semestinya natural mcm vitalea shaklee sbb pelbagai kajian klinikal telah dijalankan..terutama ibu2 hamil sbb ank pn akan rasa kesannya



kenapa perlu pilih shaklee? 

10 October 2014

PROMOSI HEBAT ESP & MEAL SHAKE





fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843

RESEPI ROLE OAT UNTUK DIET YANG SANGAT AWESOME!

Resepi utk mereka yg on diet dan nak rasa kenyangggggg 
Overnight Oat 
Bahan2
■ Role Oat
■ Susu kotak/susu tepung (ESP SHAKLEE) pon bole letak.
■ Dried fruits/buah2an kering (ada jual)
■ Fresh fruits *(letak lepas dh biar semalaman)
■ Botol kosong (apa2 botol pun boleh)
Cara:
1. Mix kan semua bahan2 kering OAT, DRIED FRUITS..blh tambah kulit kayu manis kalau nak  saya letak kulit kayu manis sebab taknak rasa muak & memang sedappppp....
2. Letak semua bahan2 tadi dlm botol.
3. Tuang susu sama banyak dgn oat.
4. Biarkan semalaman dalam peti sejuk..bukan freezer ye...Esok pagi MAKAN!!!
Texture die chewy2 ghewy2...sedapppp...memang kenyang...
Tips: utk yg diet, jgn pakai susu FULL CREAM atau TAMBAH GULA..dua2 ni, menggemokkan..bila dah makan oat, mesti we want the goodness of the oat kan?? 
Pakai SKIM MILK is the best utk org yg diet...low fat pun ok...tp SKIM MILK is better...SKIM MILK tak salah saya ada brand Marigold.


tq utk resepi sihat. just to share. skim milk memang xde langsung lemak. cuma ia tak digalakkan bagi mereka yang ade masalah darah tinggi sebab susu skim ade kandungan garam yang tinggi utk jadikan ia sedap memandangkan susu skim dah tak de lemak.
Soalan: Boleh pakai fresh fruits tak?? 
Jawpn: Boleh, tapi tahan kurang dpd seminggu tak salah saya.

Soalan: Saya tak suka minum susu. Mcm mana nak buat? Tapi teringin.
Jawpn: Percayala sy...once u buat ni, rasa susu tu takde.

Soalan: Org gastrik blh ke mkn?
Jawpn: Boleh


Harap sy dpt membantu anda 

09 October 2014

Petua Hilangkan Gastrik

Gastrik ni disebabkan perut kita terlalu berasid. Jadi untuk neutralkan asid, kita perlu cari
 makanan yang bersifat sedikit alkali

4 makanan yang membantu mengurangkan sakit gastrik anda, termasuk:
1).Pisang

Pisang tinggi kandungan potassium dan mempunyai nilai pH yang tinggi.

Pisang juga mempunyai komponen yang membantu dinding perut untuk menghasilkan lebihbanyak mukus. Mukus ini melindungi dinding dalam perut dan mengurangkan kerosakan dalam perut yang disebabkan oleh asid gastrikPisang yang terlebih masak mempunyai nilai pH yang lebih tinggi. pH yang tinggi bermaksud ia bersifat alkali. Boleh lah anda cuba pisang yang sedikit kehitaman untuk kurangkan sakit gastrik

2).Susu sejuk

Susu adalah tinggi kandungan kalsium. Kalsium membantu mengelakkan pembinaan asid dan menyerap lebihan asid yang tidak diperlukan.susu bantu hilangkan atasi gastrik sakit perut
Susu sejuk pula membantu melegakan sedikit rasa perit gastrik.
Boleh lah buat banana milk shakes untuk legakan gastrik. 
pengalaman dulu saya boleh dikatakan tiap2 hari gastrik terlalu melampau sampai muntah2 memang xtahan kalau kena gastrik ni sakit sangat susah nak bernafas, sejak kenal shaklee ni la saya minum ESP SHAKLEE alhamdulillah tiada lagi gastrik yang melampau. selain minum ESP SHAKLEE sy juga makan OSTERMATRIK SHAKLEE.. nak tahu kelebihan ostermatrik & ESP SHAKLEE? 

bole tengok dekat sni kelebihan esp the best! 
dan jalan penyelesain untuk gastrik anda .

3).Bunga cengkih

Bunga cengkih adalah untuk digigit semasa gastrik.
Bunga cengkih membantu melancarkan perjalanan makanan ke arah perut dan meningkatkan penghasilan air liur. Air liur akan membantu proses penghadaman.bunga cengkih hilangkan atasi gastrik sakit perut
Jika anda gastrik, gigit satu bunga cengkih, dan biarkan kejap dalam mulut. Ia akan membantu mengurangkan keasidan perut dan memberi sedikit kelegaan.
4).Halia

Halia membantu penghasilan mukus yang membantu mengurangkan keasidan perut. Kunyah halia atau rebus halia dalam air, dan minum air halia untuk kelegaan gastrik.

fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843

nak singkirkan kolestral dalam badan tu???

masih lagi dalam mood raya qurban...
Nak tanya korang ni..brp byk sup gear box..sup tulang..sup daging...rendang ayam..rendang daging yang korang dah telan masa raya nih?
Toksah nak bedek..mesti mengulang aje ke dapo kan?
Tambah lagi air tangan ibunda terchinta...
Hrmmmm penah pikir tak berapa kilo kolestrol/ lemak yang dh melekat kat badan korang tu?
Jom kita singkirkan lemak tu!!!
Banyak kita makan banyak jugalah kadar kolestrol yang tinggi meresap ke dalam badan kita. Kolestrol adalah pembunuh senyap tanpa kita sedari. Cuba cek kadar kolestrol diri kita. Berapa kadar mg kolestrol kita? Kesihatan yang sihat bukan untuk diabaikan. Entri kali ini ingin mengajak pembaca blog SuperbVitamin bagaimana nak menikmati makanan Malaysia yang lazat ini dan pada masa yang sama dapat mengelakkan penyerapan kolestrol di dalam badan kita. Jom baca seterusnya!



Lihat pada gambar di atas. Adakah kita tergolong dalam 6 juta itu? Risau tak? Kolestrol tak terkawal memang merbahaya dan boleh menyebabkan serangan jantung dan stroke. Secara logiknya memang kita tidak menyedari kolestrol bermaharaja lela dalam badan kita. Tambahan pula kita tidak mampu menolak daripada menjamah  kelazatan pelbagai makanan yang terdapat di negara kita ni. Umumnya kadar maksimum kolestrol normal adalah seperti gambar di bawah.


Lihat pada gambar pola permakanan gambar di atas. Berapakah jumlah kolestrol yang berjaya masuk ke dalam badan kita? 942 mg sedangkan saranan pengambilan kolestrol untuk mereka yang sihat ialah 300 mg sehari. Itu belum lagi kita ketahui jumlah kolestrol yang didapati daripada makanan yang lain. Cuba lihat gambar di bawah.



Kalau diikutkan banyak makanan kegemaran kita yang tak boleh dijamah. Memang kita sukar nak limitkan pengambilan makanan kurang dari 300 mg selagi kita berada di Malaysia. Makanan di Malaysia memang best dan lazat! Rugi kalau kita tak rasa. Betul tak? Huhuhu

Produk baru Shaklee  2014 Phytocol

Untuk mengatasi masalah kolestrol tinggi di kalangan rakyat Malaysia, Shaklee telah memperkenalkan produk baru iatu Phytocol.

Phytocol adalah pilihan semulajadi terbaik dengan 2000 mg fitosterol setiap hari dan disarankan 100% Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).

Phytocol Shaklee dirumus secara klinikal dengan bahan-bahan terpilih untuk membantu menghalang penyerapan kolestrol di dalam tubuh

Fitosterol adalah tumbuhan sterols dan stenoils yang terdapat dalam sel membran tumbuhan. Ia menyerupai kolestrol dalam badan dan apabila kolestrol ni berjumpa dia akan bersaing untuk menyerap ke dalam sistem penghadaman badan. 

 

Sterols dan stenols ni akan menghalang kolestrol jahat (LDL kolestrol) dan akan merendahkan kolestrol jahat yang masuk ke dalam salur darah manusia yang boleh menyumbatkan salur darah. 

Sterol dan stenoil yang ada dalam makanan seharian kita seperti makan 200 batang lobak merah atau 70 keping roti gandum atau 425 biji tomato  setiap hari. 



Keistimewaan Phytocol Shaklee

  • dirumuskan khas daripada sayur-sayuran, buah-buahan, tumbuhan, dan bijirin yang kaya dengan fitosterol asli yang aktif
  • fitosterol dari tumbuhan telah diuji secara klinikal oleh 80 untuk merendahkan paras LDL kolestrol
  • mengandungi 2000 mg fitosterol yang diperlukan setiap hari
  • kandungan fitosterol yang mencukupi seperti yang disyorkan oleh NIH
  • tiada bahan pengawet, perasa tiruan dan pemanis tiruan

Bagaimana Phytocol Shaklee berfungsi?

Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol bersaing dan akan mengalahkan kolesterol dalam penyerapan di dalam Usus.

Ini bermaksud apabila kita mengambil banyak fitosterol maka semakin kurang kolesterol yang akan di serap di dalam tubuh kita dan semakin tinggi untuk anda merendahkan paras kolesterol LDL kita. Lihat gambarajah di bawah.


Sekarang bagaimana? Dah tahu cara nak turun kolestrol kan? Kini kita boleh menikmati makanan kegemaran tanpa perlu bimbang dengan ancaman kolestrol asalkan kita mengamalkan Phytocol Shaklee setiap hari. Sebelum kolestrol melarat dan mengundang penyakit merbahaya adalah lebih baik kita amalkan Phytocol Shaklee untuk turunkan kolestrol secara semulajadi.

Kesihatan yang sihat bukan untuk diabaikan!

fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843


08 October 2014

PENYELESAIAN UNTUK GASTRIK ANDA.


APA ITU GASTRIK?

Penyakit Gastrik atau Gastritis merujuk kepada keradangan pada lapisan dinding perut. Di dalam perut, terdapat satu lapisan mukus semulajadi yang melindungi dinding perut daripada bahan kimia berasid semulajadi yang sangat diperlukan untuk proses penghadaman makanan di dalam perut. Keradangan dinding perut berlaku apabila terdapat bahan asing yang menghakis lapisan mukus pelindung di permukaan perut.


Jika anda sering mengalami masalah perut berangin yang menyumbang kepada masalah gastrik,kita syorkan B Complex, Ostematrik dan ESP untuk membantu mengurangkan gejala ini. ESP merupakan protein yang mempunyai index glisemik rendah yang membebaskan glukosa secara perlahan. maka asid perut sentiasa mempunyai makanan untuk dicernakan dan ini boleh mengelak kepada masalah kembung dan gastrik. B Complex dan Ostematrix pula disarankan kerana kandungan supplemen ini menyamai ubat gastrik yang dibekalkan doktor namun, ianya lebih semulajadi, tanpa pengawet, pewarna atau perasa tiruan. Peppermint Ginger juga disarankan jika anda mengalami masalah angin yang teruk dan tidak terkawal. 

Punca Gastrik

Perut kita merangkumi kantung kosong yang berotot terletak di bahagian atas di kiri abdomen, betul-betul di bawah rusuk.

Panjang perut orang dewasa lebih kurang 25 sentimeter (10 inci) dan boleh mengembang untuk menampung satu gelen makanan dan minuman.

Ketika perut kosong, tisu perut tersusun rapat dan berlipat sesama sendiri seperti kipas. Apabila ada makanan, lipatan ini terbuka dan mengembang.

Dalam perut inilah makanan diproses dan disimpan sebelum ia dibuang melalui usus.

Daripada mulut, makanan perlu melalui esofagus (saliran makanan yang panjang dan berotot) sebelum sampai ke perut.

Dinding perut pula ada beberapa lapisan otot yang ‘menggodak’ makanan sehingga hancur.

Pada masa sama, kelenjar pada dinding perut merembeskan jus gastrik (termasuk enzim dan asid perut) bagi membantu mencernakan makanan.

Satu asid, iaitu asid hidroklorik, bersifat kakis dan boleh melarutkan besi.

Bagaimanapun, kehadiran mukus atau cecair bikarbonat dapat menseimbangkan paras keasidan dalam perut dan melindungi tisu perut.

Perunding Pembedahan Gastroenterologi, Dr Abd Hamid Mat Sain, berkata radang perut atau gastritis berlaku apabila keseimbangan ini terganggu.

Keradangan ini biasanya berpunca daripada tindakan bakteria Helicobacter pylori yang hidup dalam perut.

Bagaimana bakteria ini berjangkit (biasanya pada kanak-kanak dan berlanjutan sepanjang hayat jika tidak dirawat) dan menyebabkan keradangan pada sesetengah orang belum diketahui dengan jelas.
 

Gejala Gastrik

  • Sakit pada bahagian atas abdomen. Ia boleh reda atau semakin sakit apabila makan.
  • Perut menjadi sensitif terhadap makanan berasid (masam), pedas dan minuman beralkohol. 
  • Mual. 
  • Muntah. 
  • Hilang selera dan terasa sebu. 
  • Perut bahagian atas terasa ‘penuh’ dan senak selepas makan sedikit. 
  • Hilang berat badan.
  • Pedih ulu hati.

Bahaya Gastrik

jika keradangan ini dibiarkan tanpa rawatan, lama kelamaan ia boleh menyebabkan ulser. 
TESTIMONI-TESTIMONI  




fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843

Start keje baru on mu birthday

Alhamdulillah semalam actualy dah start keje baru arini bru nak update hehe

Ni la tempat workstation ioll..hehe 

Lunch bos belanja makan..alhamdulillah tq kak cery 😄



07 October 2014

MASALAH SAKIT LUTUT

MUJARABKAH MINYAK PANAS UNTUK UBATI SAKIT LUTUT?

Semakin meningkat usia kita semakin goyah sendi-sendi kita. Sakit lutut adalah sakit sendi yang sering dialami oleh pelbagai lapisan umur. Ramai rakyat Malaysia mengalami sakit sendi dan lutut. Tahukah kita apakah faktor utama berlakunya sakit sendi ini?

Suka tak suka kita kena akui bahawa faktor umur adalah penyebab utama sakit lutut dan sendi ini terjadi. Kebiasaannya sakit lutut dapat dikesan diperingkat awal dengan berlakunya simptom-simpton seperti ini :-

  • Kesakitan pada lutut apabila setiap kali bergerak atau berjalan
  • Sekejap ia akan bengkak. Sekejap ia hilang. Maknanya ia datang dan pergi.
  • Kesukaran melakukan pergerakan sempurna seperti tidak dapat sujud atau duduk antara 2 sujud ketika solat.
Shaklee menyediakan vitamin untuk sakit sendi dan lutut. Advanced Joint Health Tablet dicipta khas untuk menangani permasalahan lutut dan sendi.

Mari kita lihat bagaimana sakit lutut ini boleh berlaku. 

Apa puncanya :
  • Melakukan aktivit berat seperti angkat berat atau mengangkat guni beras.
  • Pergerakan yang tidak betul menyebabkan kecederaan dan terseliuh sehingga menyebabkan ligamen dan otot terkoyak.
  • Obesiti
  • Kecacatan anggota
  • Sakit sendi Arthritis
  • Sakit dari pangkal saraf (mengalami masalah saraf)
  • Penyakit tulang
  • Jangkitan kuman
  • Ketumbuhan
  • Penyakit kronik
  • Kesan kemalan
  • gan
  • Ubat-ubatan
"Alaa sapu minyak angin hilanglah sakit ni." Minyak angin memang sinonim dengan dengan sakit lutut. Sakit lutut ni macam makan biskut, kejap ada kejap takde. Bila sakit sapulah minyak angin maka hilanglah sakit tu.

Tanggapan dan amalan konvesional ini perlu diubah. Sebelum ia sakit atau sebelum lebih kronik lebih baik dicegah sebelum parah. Jangan tunggu sampai pergerakan kita terbatas (pergerakan dalam rukun solat) baru nak amalkan vitamin. Sediakanlah payung sebelum hujan!

Kalau boleh jangan makan sorang je Joint Health ni. Jadikan buah tangan setiap bulan untukibubapa kita. Sayang ayah dan ibu tak?

fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843


06 October 2014

Selamat hari raya semua




Alhamdulillah tahun ni raya haji balik kg hubby kt jasin,meriah jugak diorg arini korban lembu 6 ekor semua nya. Dapat jugak pg tgk lembu korban hubby bawak hehe

Macam2 ragam sebenarnya lembu2 ni kan..hehe 
Ok la nak tdo dlu gud nite,assalamualaikum 😍😍

05 October 2014

17 RISIKO KEKURANGAN PROTEIN

Assalammualaikum..

Bila bercakap tentang promosi bulan ni, ESP SHAKLEE sume org thu kandungan die merupakan kacang soya non-GMO yg mempunyai sumber protein yg lengkap. 
Pengambilan protein membantu menghasilkan sel baru maka sel mati dan sel lama ini dapat disingkirkan. Sejauh mana pentingnya protein ni pada kita dan apa risiko jika kekurangan protein.Jom Ida nk kongsikan.

KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN



Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi.
Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi.

Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

PENTINGKAH PROTEIN?

Our body need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body


Struktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT.

Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM)

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Kelebihan ESP Soy Protein


  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah


fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843

Nak berjaya tak perlu tunggu.


Gud morning, Assalamualaikum semua..mulakan hari dengan senyuman dan sedekah kan al-fatihah kepada kedua ibu bapa kita.semoga Allah memberi rezeki berlipat kali ganda kepada kita semua..Amin



Bimbang kolestral anda tinggi?

Fitosterol (di rujuk sbg sterol dan stanol tumbuhan) ia ditemui dlm membran sel tumbuh2an. Ia juga bole ditemui dlm kuantiti yg kecil dlm pelbagai tumbuhan, buah2an, sayur2an dan bijirin. Dianggarkan 200-400mg sterol tumbuhan dan lbh kurang 50mg stanol tumbuhan kita makan stp hari.
Dgn kadar pengambilan 2000mg fitosterol sehari ia dpt membantu mengawal paras KOLESTROL dlm tubuh.
Untuk mendapatkan 2000mg fitosterol sehari, anda kena makan 200bj lobak, 70 kpg roti gandum dan 425bj tomato sehari..mampukah anda?
Jadi, ambillah PhytoCol-ST setiap hari




Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:
Fariana chew
♥ sms/whatsApp:  012-3064843
♥ Fb: https://www.facebook.com/Sihat-cantik-bersama-shaklee sila klik LIKE utk info terkini

Bagaimana hati anda berfungsi?

Salah satu organ dalam diri manusia yang paling paling penting, cuma ada satu je iaitu hati. Hati kita berfungsi untuk menapis toksin ye, tiada kaitan dengan neurologi keupayaan membuat pilihan. Ye la orang selalu sebut "ikutkan hati". Itu bermaksud membuat pilihan buka secara kognitif / berfikir sebab kita tak boleh berfikir dengan hati!

Jika anda sayang hati anda,jaga lah hati anda...nak tahu fungsi hati? jum baca..


Baik hati, hati busuk, buah hati. Banyak simpulan kata (waa..last guna perkataan ni zaman sekolah dulu..haha) berkaitan dengan hati. Bahkan terdapat hadis sahih berkenaan hati lebih kurang begini maksudnya. "Dalam diri manusia ada seketul daging. Jika baik daging itu maka baik lah keseluruhannya. Jika buruk daging itu, maka buruk lah keseluruhannya. Daging itu adalah hati". haaa. Hari ni saya nak cerita produk Shaklee yang berperanan untuk detoks / cuci hati.
kalau anda xpeduli sapa nak peduli kan...so sayangi la diri sendiri bagi yang merokok tolong la berhenti merokok...banyak kemudaratannya...

Pakar Gastroenterologi dari sebuah pusat perubatan swasta di Petaling Jaya, Selangor, Dr. Loong Yik Yee, berkata :

"Amalan gaya hidup kurang sihat boleh menjejaskan fungsi hati yang menyebabkan kerosakan ketara kepada badan kita."

"Penyakit hati ialah istilah luas yang meliputi semua masalah yang mungkin menyebabkan hati gagal melaksanakan fungsi yang sepatutnya dilakukan."



DTX di cipta untuk merawat hati anda,supaya badan anda lebih sihat...

Berikut adalah bahagian tubuh yang menunjukkan ada masalah hati, 

*Lingkaran gelap pada pada
 
Beberapa peneliti mengungkapkan, lingkaran gelap pada atas dan bawah mata berkaitan dengan kerusakan organ hati. Memang pada dasarnya banyak yang beranggapan bahwa lingkaran hitam di daerah mata hanya bentuk kelelahan tubuh. Tetapi hitamnya lingkaran mata adalah suatu tanda bahwa seseorang terserang penyakit hati.

*Mata berwarna kuning
 
Mata yang berwarna putih jika Anda penderita penyakit hati akan berubah menjadi kuning. Ini merupakan tanda agar Anda harus segera memeriksakan diri ke dokter.

*Perut menjadi buncit
 
Perut yang membesar tetapi tidak mengonsumsi banyak makanan merupakan tanda dari gangguan organ hati. Pasalnya, perut yang membengkak akibat adanya infeksi dan kerusakan di hati.

*Bau mulut yang menyengat
 
Bau mulut seperti ikan busuk atau bawang busuk juga dinilai salah satu gangguan dari fungsi hati. Hal ini terkait adanya kelebihan ammonia yang diproduksi dalam tubuh.

Selain mengamalkan vitamin DTX Complex ini, gaya hidup seseorang perlu diubah. Pengarah Unit Perniagaan Penjagaan Kesihatan Pengguna Sanofi, James Wong, berkata membran sel hati boleh terjejas disebabkan gaya hidup kurang sihat seperti pengambilan makanan berminyak, minum arak, merokok, pengambilan terlalu banyak ubat atau jangkitan daripada virus tertentu. 

''Apabila membran sel hati dibaiki dan digantikan secara beransur-ansur, hati sembuh secara perlahan-lahan, seterusnya memulihkan kesihatan," jelasnya. 

"Pendekatan menyeluruh perlu digunakan untuk mencegah penyakit hati. Selain daripada mengambil ubat, individu perlu mengubah gaya hidup dengan mengamalkan diet yang sihat dan bersenam. 

''Amalan gaya hidup yang sihat meningkatkan kesihatan hati sambil menggalakkan kesejahteraan umum," tambahnya.


fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843