28 March 2015

Tips Diet

Tips Diet


Hello! tau laaa mesti ramai nak kurangkan berat badan kan? Nak kurus sebab teringin berat badan biar 
cantik dan sihat. 
Image
Ayo ... tak mau laa badan cam sebelah kanan nie.
Bagaimana jika teringin kelihatan indah dengan bpakaian kebaya kalau lemak perut menggelambir? Huis! tapi jangan risau. Ada macam2 cara yang dilakukan untuk mengurangi dan menjaga berat badan nie,
 Diantaranya:
1. Diet Karbohidrat (No-Carb Diet).
Diet karbohiddrat nie berhenti terus pengambilan karbohidrat dan menggantinya dengan makanan 
protein seperti ikan dan telur. Pengambilan supplement pon boley jugak. Apa saja makanan
 karbohidrat yang mesti dihindari adalah seperti yang disenaraikan ini:
  • Mie
  • Nasi
  • Roti
  • Pasta
  • Tepung
2. Diet Vegetarian (Vegan Diet).
Diet Vegetarian pula lebihkan pengambilan sayuran sebagai sumber makanan seharian. Jangan
 lupa pengambilan protein tetap penting. Selain sayuran, pengambilan buah-buahan seperti epal,
 betik dan pisang adalah digalakkan.
3. Kurangkan pengambilan makanan (Portion Size Reduction).
Kalau sehari hari makan satu piring penuh, kurangkanlah kepada separuh ke dan jangan ada rasa 
nak menambah. Adalah dinasihatkan juga agar berhenti makan setelah jam 7 malam. Kalau 
masih lapar, perut bernyanyi2, boleh laa ambek buah-buahan. 
Disamping itu juga, BERSENAM adalah digalakkan sangat2. Tidak perlulah bersenam yang susah2kan
 diri. Cukup sahaja berjalan kaki selama 45 minit setiap hari 5 kali dalam satu minggu dah memadai
 ... Kalau dapat pergi berenang lagi bagus!

Kalau anda baca list di bawah ni, semuanya adalah benda biasa2 aje, tapi kalau anda amalkan,
 InshaAllah anda pun boleh kurangkan berat badan anda. Kalau tak turun banyak, sikit pun jadiiilah ...

1. Kurangkan pengambilan makanan berat utk dinner.
2. Wajib ambil sarapan.
3. Ambil sayuran/buah2an dalam kuantiti yang banyak.
4. Banyakkan minum air.
5. Senaman at least 3-4kali seminggu.
6.Kurangkan FAST FOOD. Kalau boleh jangan langsung!
7. Kurangkan makan di luar sbb kita tak tahu penggunaan minyak dan bahan2nya macammana. 
Seelok2nya masak sendiri ye.
8. Kurangkan pengambilan gula.
9. Makanan yang bagus elakkan :-
-ROTI CANAI
-APA2 YANG BERSANTAN
-NASI LEMAK
-TEH TARIK @ APA2 MINUMAN YG MENGGUNAKAN SUSU PEKAT MANIS, TUKAR DENGAN FRESH MILK

27 March 2015

Anda mahu Kurus dengan cara sihat?

NAK KURUS DENGAN SHAKLEE? CER TRY NIE!


Nie Cadangan Set yg Bagus. Pilih sahaja mengikut budjet.
kesan? terpulang pada disiplin masing2.


P/S Minum 2 gelas air sejurus ambil vitamin dan stp jam minum segelas air masak utk ckpkan 3 liter sehari.


Makanan yang perlu dielakkan semasa menurunkan berat badan.

1. Gula - Elakkan mengambil gula tambahan / berlebihan. Contohnya, jika anda minum air teh atau milo, tak perlu tambahkan gula. Lama-kelamaan anda akan terbiasa dengan situasi ini.Gula mempunyai BANYAK kalori dan langsung TIADA nutrien. Gula juga penyebab masalah obesiti, kencing manis, sakit jantung dan kerosakan gigi. Yang paling penting, gula menyebabkan ketagihan, dan kita akan 'crave for more sugar', kesannya sama seperti pengambilan narkotik.

2. Gandum - Sama seperti gula, gandum ialah 'empty calories'. Bermakna, jia diambil dengan banyak, anda mungkin akan mengalami kekurangan nutrien. Ia juga mengandungi Gluten yang menyebabkan alahan pada sesetengah individu. Dan ia juga 'addictive', sama seperti gula.

3. Trans fat - Penyediaan trans fat melibatkan suhu yang tinggi dan mengubah kimia lemak tersebut. Jenis lemak ini sangat tidak sihat dan meningkatkan tahap Bad kolesterol. Makanan yang mengandungi trans fat ialah makanan segera iaitu McDonald's, KFC, kentang goreng, sosej, burger dan banyak lagi.

4. Minyak sayuran - Ramai yang mengatakan minyak sayuran adalah sihat, contohnya canola oil, corn oil dan sebagainya. Sebenarnya, minyak sayuran telah diproses secara kimia, tidak mempunyai nutrien dan mempunyai komposisi lemak yang tidak baik. Kalau boleh kurangkan pengambilan minyak dalam diet harian.

5. Elakkan minuman berkafein.

(WARNING : Kalau anda baca list di bawah ni, semuanya adalah benda biasa2 aje, tapi kalau anda amalkan, InshaAllah anda pun boleh kurangkan berat badan anda. Kalau tak turun banyak, sikit pun jadiiilah)

1. Kurangkan pengambilan makanan berat utk dinner.
2. Wajib ambil sarapan.
3. Ambil sayuran/buah2an dalam kuantiti yang banyak.
4. Banyakkan minum air.
5. Senaman at least 3-4kali seminggu. (Saya tak konsisten yang ni, 2 bulan pertama langsung takde senaman, tp still boleh turun berat dengan 1kg sebulan)
6.Kurangkan FAST FOOD. Kalau boleh jangan langsung!
7. Kurangkan makan di luar sbb kita tak tahu penggunaan minyak dan bahan2nya macammana. Seelok2nya masak sendiri ye.
8. Kurangkan pengambilan gula.
9. Makanan yang bagus elakkan :-
-ROTI CANAI
-APA2 YANG BERSANTAN
-NASI LEMAK
-TEH TARIK @ APA2 MINUMAN YG MENGGUNAKAN SUSU PEKAT MANIS, TUKAR DENGAN FRESH MILK


fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843

26 March 2015

Penawar Penyakit Musim Panas

Panas! Kita kena jaga kuantiti minum air!

Kalau hari panas, mesti Ummi akan mengeluh - mak aii! panasnya hari ini! kalau dapat mandi kolam nie best jugak! hehehe. 


Sekarang nie musim panas. Di kawasan Selangor daa mula catu air. Dugaan dari Allah SWT. Apa2 pun Allah SWT adalah perancang yang terbaik buat kita semua. Kita plak kena terima dengan redha dan berusaha tuk hadapi dugaan ni.


Berbalik cerita pasal cuaca panas nie, ramai kan di kalangan kita rs mcm tak selesa, timbul macam2 penyakit seperti penyakit ruam, demam, batuk, selsema yg memakan masa berhari-hari. Keadaan cuaca panas sekarang ni telah memberi implikasi kepada tubuh badan kita lebih-lebih lagi kalau kita tidak memberi perhatian pada penjagaan yang sewajarnya seperti :-

# kurang minum air - tubuh dehidrasi / penyakit heat stroke 




# pilihan pakaian yg kurang sesuai - tidak serap peluh





# kilang peluh tersumbat - penyakit ruam



Berlaku apabila liang peluh dan bulu roma pada permukaan kulit tersumbat. Kelenjar peluh dengan peluh yang terperangkap menyebabkan muncul benjolan kecil yang mengandungi air pada kawasan kulit.
Peluh manusia mengandungi garam yang tinggi, sangat berpotensi menyebabkan iritasi kulit dan ruam panas. Kerana itu pentingnya membasuh peluh dengan air dan sabun.


# penyebaran penyakit - cuaca panas. Nyamuk cepat membiak - denggi



# keletihan panas - selalunya bayi, kanak2 dan warga emas



Tips untuk mengatasi nie, pastikan individu tersebut:

* Minum air kosong secukupnya. 



* memilih pemakaian yang betul - fabrik yg lembut n serap peluh

* pemilihan warna pakaian - elak warna hitam kerana kuat menyerap haba

* perlu mandi dengan kerap




* elakkan berada di tempat yang terkurung seperti bilik, kenderaan tertutup, bilik yg sempit tanpa pengudaraan dan kawasan sesak. Dalam situasi ini, bayi, kanak2 dan warga emas tak mampu bertahan dan jika berterusan keadaan ini boleh menyebabkan keletihan panas dan boleh membawa maut!


* Pengambilan supplement

Pengambilan supplement merupakan sebahagian ikhtiar kita untuk memperkasakan diri untuk sentiasa kekal sihat dan bertenaga agar segala urusan harian dan amal ibadah yang ingin dijalankan dapat dilaksanakan dengan sebaik mungkin. 

Ummi SID Shaklee nak laa cadangkan sumpplement Shaklee jika awok2 nie pilih pengambilan supllement Shaklee tuk sentiasa kekal sihat dan bertenaga. 

Antaranya :-

Nutriferon


Ini adalah antara produk shaklee atau supplement dr Shaklee yang paling penting untuk dimiliki. Ini kerana dengan keadaan persekitaran dan cuaca yang tidak menentu, ramai kan di kalangan kita rs mcm tak selesa, timbul macam2 penyakit seperti penyakit ruam, demam, batuk, selsema yg memakan masa berhari-hari dan memberi implikasi kepada tubuh badan kita. Oleh itu, pengambilan nutriferon dapat membantu meningkatkan daya ketahanan badan secara semulajadi dengan menggalakkan penghasilan interferon, iaitu sejenis protein yang membantu sistem pertahanan badan melawan virus, bakteria, parasit dan sel-sel tumour.





Vitalea


Membekalkan 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting diperlukan badan agar dapat berfungsi dengan baik. Selain itu, vitalea juga bertindak dalam memenuhi mana-mana kekurangan zat dan nutrisi yang tidak dapat diperolehi daripada pemakanan harian semata-mata.



B Complex


Bertindak dalam menukarkan makanan kepada tenaga sekaligus menjadikan badan kita lebih cergas, aktif dan bertenaga.


Performance Drink


Membekalkan penghidratan yang berterusan dan sangat penting untuk mengawal keseimbangan bendalir dalam badan. Sangat diperlukan jika kita kerap terdedah pada cuaca panas kerana apabila badan berpeluh maka performance drink boleh membantu mengembalikan kehilangan garam mineral dan kandungan elektrolik dalam badan. 



P/S : Set ini pon sesuai tuk untuk sentiasa kekal sihat dan bertenaga semasa menjalankan umrah dan haji. Jom laa hadiahkan pada bakal2 haji dan umrah kita. Moga
dengan izin Allah mereka dapat beribadat dalam keadaan sihat dan
bertenaga. In Sya Allah. Apa salahnya kita mencubakan? 


Klu ada dikalangan anda yang teringin mencoba, 
boleh laa contact Ummi. Nak harga DISKAUN pun boley ... 

fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843


25 March 2015

Air Kencing Kuning selepas pengambilan B - Complex


Air Kencing (URIN) adalah proses dalam tubuh untuk membuang lebihan air dan sisa dalam darah melalui buah pinggang. Adalah Normal sekiranya kita membuang air lebih dari 3 kali sejam.

WARNA AIR KENCING????

Namun, warna air kencing berubah selepas pengambilan B-Complex. Pekat plak warna kuning tuh. Mesti semua risau kan? hehehe. Inilah persoalan yang paling ramai tanya Ummi tau. Semua takut sangat dengan perubahan URIN tuh ...Mengapa Urin Menjadi Kekuningan? Ayoyoyoyoyo

Sebenarnya keadaan ini adalah situasi normal jika seseorang itu berubah warna urin mereka selepas pengambilan B-Complex. Ini kerana B-Complex merupakan vitamin larut air dan ia mengandungi elemen kekuningan. Pada peringkat awal pengambilan, tubuh kita akan melakukan timbang tara terhadap kadar penyerapan dan tahap kekuningan akan berkurangan dari masa ke masa. Selalunya anda  dinasihatkan semua kawan-kawan agar minum lebih banyak air.

Ketahuilah B-Complex merangsang metabolisma dan menyebabkan tubuh kita mengeluarkan haba, oleh itu pengambilan air putih atau teh herba yang banyak adalah sangat digalakkan!

So, Jangan risau eks semua ... SENYUM!

Apa2 pun Ummi tetap survey jugak sedikit ilmu untuk kawan-kawan. Berikut adalah warna air kencing anda yang harus diketahui dan penyebabnya:-

Kuning cerah atau terang
Urin yang NORMAL. Ini menandakan tubuh anda cukup air yang diperlukan.

Kuning coklat
kekurangan air dalam badan hingga berlaku hidrasi.Banyakkan minum air putih.
Kuning gelap
Warna ini berkemungkinan menunjukkan sama ada pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah dengan organ hati atau hepatitis...Sebaiknya buat rujukan doktor.
Putih susu
kemungkinan anda mengalami jangkitan di saluran kencing atau terdapat batu karang.
Merah atau pink
Samaada campuran darah atau pemakanan pewarna.jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan atau kerosakan sel darah merah.Sebaiknya buat rujukan doctor.
Oren
kesan pengambilan ubat
Biru/ hijau
Banyak kes air kencing berwarna biru atau hijau kerana pengambilan ubat yang berkaitan dengan saluran air kencing..
Keruh/kekelabuan
air urin kotor atau jangkitan pada saluran kencing.
Biru
kesan pengambilan ubat-ubatan

19 March 2015

Tanda-Tanda Besar Yang Berkemungkinan Anda Mempunyai Masalah Ketidakseimbangan Hormon !!!

Sebenarnya bagi wanita, banyak perubahan yang paling ketara ketidakseimbangan hormon ini adalah semasa mereka berumur dalam lingkungan 40-an hingga 50-an, tetapi tak mustahil boleh juga dilihat seawal pertengahan 20 hingga 30-an....

Namun, ramai lagi wanita yang mempunyai tanda-tanda awal masalah hormon, yang banyak berkaitan dengan bukan sahaja gaya hidup dan pemakanan kita, malah juga terhadap pencemaran, toksin dan xenoestrogens (bahan kimia sintetik yang bertindak sebagai estrogen dalam badan kita) yang kita terdedah setiap hari ....

Secara Ringkas Kesan-kesan Ketidakseimbangan Hormon Kepada Wanita

    Rambut gugur / pertumbuhan rambut di wajah atau tubuh badan
    Osteoporosis
    Murung atau Stress
    Kenaikan berat badan
    Alergi
    Kulit kering
    PMS
    Fibroid
    Lelah
    Gemuk air

Tanda- tanda ketidakseimbangan hormon bagi wanita:

Berat badan meningkat.
Gaya hidup, pemakanan dan aktiviti fizikal adalah komponen penting dalam mengekalkan berat badan yang sihat. Ramai wanita yang mengalami masalah ketidakseimbangan hormon menyebabkan sukar untuk mengekalkan berat badan yang sihat.

Lemak di bahagian perut dan kehilangan jisim otot.
Apabila sistem endokrin anda stress, hormon tertentu akan kurang dihasilkan dan hormon lain (selalunya cortisol) akan dihasilkan lebih banyak. Ini menyebabkan badan menyimpan lemak menyebabkan meningkatnya lemak di bahagian perut.

Masalah penghadaman.
Gas, kembung dan pencernaan perlahan adalah masalah hormon yang biasanya tidak dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon, tetapi boleh dikaitkan dengan makanan yang tidak sihat, tidak mengunyah makanan dan makan terlalu banyak.

Keletihan.
Belum tengahari dah lemau? Bukanlah sesuatu yang normal jika anda selalu berasa lesu, dan tidak teratur.

Kebimbangan, cepat marah dan kemurungan.
Kebimbangan dan kemurungan adalah petunjuk bahawa anda mempunyai ketidakseimbangan hormon, keracunan, bekerja terlalu keras, tertekan, dan berkemungkinan besar tidak memberi badan anda nutrisi yang diperlukan.

Kurang berna`fsu.
Salah satu tanda yang paling ketara ketidakseimbangan hormon adalah nafsu yang kurang, yang bermula dari tidur yang terganggu. Tanpa tidur yang berkualiti pengeluaran hormon se`ks boleh berkurangan.

Insomnia dan corak tidur yang tidak teratur.
Insomnia menyebabkan tekanan dan meningkatkan tahap kortisol, yang secara langsung menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Kitaran tidur yang tidak sihat menggangu sistem biologi badan kita.

Berpeluh.
Bagi kebanyakan wanita, berpeluh malam dan hot flashes adalah tanda pertama bahawa sesuatu tidak kena. Ini bukan masanya untuk memulakan terapi hormon gantian, tetapi memulakan jurnal makanan dengan mencatat apa yang anda makan dan minum, bagaimana anda rasa secara fizikal, dan emosi.

Mengidam.
Sebab-sebab biasa mengidam dan makan berlebihan adalah kerana keletihan adrenal, rintangan insulin, dan ketidakseimbangan hormon lain. Mengurangkan gula, alkohol, tenusu dan karbohidrat, bukan sahaja akan membantu keinginan kawalan, tetapi membantu memelihara sistem pencernaan kita juga.


Antara Tip-Tip Mengatasi Ketidakseimbangan Hormon

Katakan Tidak Pada Kafein
Kafein menyebabkan kelenjar adrenal menghasilkan hormon berlebihan dan menghalang penyerapan zat dan khasiat ke dalam tubuh badan kita.

Selain mengamalkan tip-tip sihat di atas, lengkapkan kesihatan kita dengan pengambilan suplemen dan vitamin yang semulajadi dan selamat untuk kesan kesihatan berpanjangan.

Pengambilan Makanan Kaya Omega 3
Pengambilan buah, sayur dan kekacang dalam diet makanan mampu menjana kesihatan hormon yang lebih baik. Lebihkan makanan yang kaya Omega 3 atau ambil 500 gram minyak zaitun sehari untuk membantu menstabilkan hormon dan agar membran sel menjadi lebih responsif dan sihat.

Jauhi Stress
Kurang rehat bagi seseorang bakal mengundang stress. Ramai antara kita yang mengalami gaya hidup yang terlalu sibuk sehingga tidak memberikan cukup rehat kepada tubuh badan sendiri. Lakukan riadah ringan, nikmati keindahan alam, solat dan zikir mampu meringankan stress kita.

Elakkan makanan yang mengandungi karbohidrat, bergoreng, berlemak, makanan segera dan minuman ringan dan minuman susu bukan organik/ semualajadi.

Tidur yang Cukup
Sekurang-kurangnya dapatkan waktu tidur 6 – 8 jam sehari untuk mengimbangi kepenatan badan daripada kerja seharian....

18 March 2015

Ingin Cepat Langsing? Inilah 6 Hal Penting Perlu Anda Perhatikan

Wanita mana yang tidak ingin memiliki tubuh cantik, langsing dan memiliki berat badan ideal serta penampilan yang sedap dipandang? Bisa dikatakan hampir semua wanita menginginkan hal ini. Tapi, untuk mendapatkan tubuh langsing tampaknya bukan perkara yang mudah. Ada beberapa hal yang menyenangkan namun perlu Anda hindari. Dan ada pula beberapa hal yang mungkin Anda benci tapi justru harus Anda jalankan. Ketika Anda berhasil menurunkan berat badan dalam waktu yang cepat, dilansir dari health.com, inilah hal penting yang perlu Anda perhatikan.
  • Makanan Manis Dan Asin

    Baik makanan manis ataupun asin, sangat perlu untuk Anda perhatikan selama menjalankan program diet. Pastikan untuk mengurangi konsumsi makanan yang manis maupun asin. Rasa manis dan asin pada makanan bisa membuat tubuh lebih mudah gemuk, keberhasilan program diet terhambat dan mengganggu masalah kesehatan. Anda harus menghindari segala camilan manis maupun asin baik itu coklat, permen, es krim, keripik, snack ataupun sejenisnya.
  • Sarapan

    Ketika Anda menginginkan berat badan turun lebih cepat, pastikan untuk tetap selalu sarapan setiap pagi. Sarapan sangat penting untuk menjaga tubuh dalam keadaan selalu sehat. Pastikan kalori yang terkandung dalam menu sarapan tidak lebih dari 300 Kalori. Sarapan bisa dengan makan satu helai roti gandum dan susu atau bisa juga bisa dengan makan buah serta sayur. Kacang-kacangan juga bisa menjadi alternatif sarapan sehat untuk Anda.
  • Stop Makan Waktu Malam

    Jika Anda menginginkan tubuh langsing dalam waktu yang cepat, pastikan tidak makan malam terlalu larut. Usahakan makan malam setidaknya 4 jam sebelum tidur. Usahakan pula makan malam menggunakan makanan sehat yang rendah lemak serta kalori. Jikapun Anda lapar, saat malam Anda bisa konsumsi buah seperti pisang atau apel.
  • Olahraga

    Jangan tinggalkan olahraga ketika Anda ingin memiliki tubuh langsing dalam waktu yang singkat. Miliki olahraga ringan setiap pagi seperti lari pagi selama 15 menit atau lakukan sit up. Pastikan bahwa setiap hari Anda memiliki gerak yang bisa bantu tubuh keluarkan keringat. Sangat disarankan bagi Anda pergi ke tempat fitness untuk dapatkan olahraga yang lebih maksimal dan ekstra.
  • Jadilah Vegetarian

    Apakah Anda benar-benar ingin memiliki tubuh langsing dalam waktu cepat? Jika iya, maka Anda perlu menjadi seorang vegetarian dan mencoba mengurangi konsumsi daging ataupun makanan berlemak serta berprotein tinggi lainnya. Perbanyak makan buah dan sayur. Batasi konsumsi daging, gorengan, kue ataupun sejenisnya. Hindari juga mengkonsumsi desert setelah makan.
  • Air Putih

    Dari segala jenis air yang ada, air putih adalah air paling sehat dan bisa bantu Anda miliki tubuh langsing lebih cepat. Pastikan untuk konsumsi air putih cukup setiap hari. Mulailah menyukai minum air putih meskipun tidak ada rasanya. Hentikan kebiasaan buruk konsumsi minuman manis, minuman bersoda dan minuman beralkohol.
Ladies, itulah yang perlu diperhatikan saat Anda menginginkan tubuh langsing lebih cepat. Ketika Anda ingin selalu sehat saat menjalankan program menurunkan berat badan, usahakan untuk mengkonsultasikan program Anda kepada ahli kesihatan.