28 August 2015

Cara Mengatasi Rahim Lemah atau Peranakan Jatuh Dengan ESP Shaklee

Rahim ataupun tempat peranakan juga dipanggil uterus adalah tempat di mana janin akan membesar sebelum dilahirkan.
Rahim adalah organ yang sangat penting untuk wanita bagi memastikan kandungan selama 9 bulan dalam keadaan baik sebelum proses bersalin berlaku.
Keadaan Rahim Normal dan Rahim yang Lemah

Tetapi ramai yang mengalami masalah rahim lemah, peranakan jatuh samada yang belum berkahwin, sedang merancang untuk hamil, keguguran berulang kali ataupun selepas proses bersalin.
Tahap-Tahap Rahim Lemah

Rahim lemah ataupun peranakan jatuh dikategorikan pada beberapa tahap iaitu:

  • Tahap 1: Rahim jatuh sikit pada vaginaTahap 
  • 2: Pintu rahim jatuh hingga ternampak pada permukaan faraj
  • Tahap 3: Rahim terkeluar daripada permukaan faraj
  • Tahap 4: Keseluruhan rahim memang terkeluar.
  • Keadaan ini juga dipanggil procidentia.
  • Ini adalah disebabkan oleh kelemahan dalam semua otot sokongan.

Faktor ataupun sebab terjadinya rahim lemah ini antaranya adalah:

1. Kerap mengangkat bebanan berat yang tidak mampu diangkat oleh badan.
2. Berat badan yang berlebihan yang tidak mampu ditampung oleh badan.
3. Faktor kelahiran terdahulu iaitu proses bersalin yang normal menyebabkan otot-otot, ligament hilang keupayaan untuk memegang rahim ataupun lantai pelvic.
4. Mempunyai sembelit (iaitu terlalu meneran apabila membuang air besar) ataupun batuk kronik (asma dan bronchitis) yang mana memberi tekanan tinggi pada abdomen.
5. Faktor usia seiring dengan penurunan paras hormon estrogen secara semulajadi menyebabkan menopaus.
Keadaan rahim yang lemah ataupun peranakan yang jatuh ini bukan sahaja boleh terjadi pada anak dara mahupun yang telah berkahwin ataupun warga emas. Kerana pada peringkat permulaan ia tidak memberi kesan sakit dan ramai tidak mengetahuinya.
Ia akan menjadi kritikal apabila mereka yang merancang untuk hamil pasti akan memberi kesan yang sangat besar. Malah pada Tahap 2 pun akan menyebabkan keadaan tidak selesa apabila ingin membuang air kencing ataupun duduk dalam tempoh yang lama.

Paling penting anda perlu berjumpa dengan pakar sakit puan untuk mengetahui lebih terperinci serta saranan yang sepatutnya ataupun berurut secara tradisional. Alternatifnya, anda boleh mencuba vitamin berasaskan semulajadi, Shaklee bagi membantu anda.
Iaitu ESP, Alfalfa dan Vitamin E untuk membantu menguatkan rahim anda. Jika anda telah disahkan mengandung so ESP sahaja yang sesuai untuk ibu mengandung.
Jika anda merancang untuk hamil (belum mengandung la) so ESP, Alfalfa dan Vitamin E untuk membantu menguatkan otot-otot pelvic dan ligament di sekitar rahim.jangan tunggu lama-lama cepat berubat sebelum terlambat...

fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843
No comments:

Post a Comment