21 August 2015

Kenapa Ibu Hamil Perlu Mengambil Asid Folik Bermula Trimester Pertama

Kenapa Ibu Hamil Perlu Mengambil Asid Folik Bermula Trimester Pertama


supplemen yang perlu di ambil oleh wanita yang merancang untuk hamil, vitamin untuk ibu hamil dan vitamin untuk ibu menyusu. Walaupun, ketiga-tiga ini mempunyai situasi yang tak sama, tetapi apa yang menjadi persamaan antara mereka adalah melibatkan kehadiran seorang bayi. 
Mungkin, kita jarang ambil peduli tentang kepentingan nutrisi penting untuk tubuh kita berfungsi. Namun, suka saya nak ingatkan, bagi pembentukan bayi di dalam perut seorang ibu, antara nutrisi penting adalah asid folik. 
Di katakan bahawa, pengambilan asid folik semasa hamil dapat mengurangkan risiko anak untuk mendapat sakit spina bifida. Namun, terdapat juga, pakar perubatan mencadangkan agar mana-mana wanita yang merancang untuk hamil, agar mengamalkan pengambilan asid folik, sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum mengandung.
Asid folik boleh di perolehi daripada B Complex Shaklee, kerana B Complex Shaklee sememangnya lengkap dengan 8 jenis vitamin B yang penting untuk tubuh.

Menurut, babycenter,

" Kenapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida. Spina bifida terjadi apabila pelindung yang menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.  
Pada 12 minggu yang pertama dalam kehamilan anda, otak dan sistem saraf bayi anda sedang membentuk dan berkembang pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.  
Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan anda, anda boleh menghentikan asid folik. Namun begitu, jika anda mengambil asid folik sepanjang kehamilan anda, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda atau bayi anda. Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan? 
Sebelum anda hamil, anda dinasihatkan supaya mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Adalah baik jika anda makan makanan yang kaya dengan folat.  
Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub saraf mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi.  
Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik. "


fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843

No comments:

Post a Comment