10 September 2014

Kebotakan setempat (Alopecia Areata) dan Shaklee

Penyakit autoimun adalah merupakan penyakit dimana sistem kekebalan tubuh (antibodi) seseorang menyerang jaringan sihat orang tersebut sendiri. Sistem kekebalan tubuh atau disebut sistem imun berfungsi untuk melindungi tubuh dari ‘ancaman’ yang dapat membahayakan tubuh seperti bakteri dan virus. Tetapi, sistem imun pada penderita autoimun tidak mampu membezakan antara jaringan yang sehat dan ‘ancaman’. Atau dengan kata mudahnya ia berlaki akibat kecelaruan sistem pertahanan tubuh. 

Penyebab terjadinya kesilapan tersebut hingga saat ini belum diketahui walaupun beberapa teori telah dicadangkan. Teori yang kerap dinyatakan adalah virus sebagai pemangkin kepada individu yang kebal secara genetik, namun hingga sekarang teori ini belum dapat dibuktikan. Malah, penyakit autoimun adalah penyakit yang berjangkit yg menular dan ianya berjangka panjang kerana bukan virus yang menyerang dan menjadikan penyakit pada tubuh tetapi memicu sistem imun menyerang tubuh sehingga tubuh berpenyakit. 
Sehingga kini puncanya masih belum diketahui, maka penyakit autoimun juga belum dapat disembuhkan. Sesetengah berpendapat ianya terhasil daripada bahan kimia yg terdapat pada shampu, losyen, kosmetik atau krim dan mousse. Ianya hanya dapat dikawal dengan pengambilan Steroid atau Supplemen yang bersesuaian. Saya akan cuba huraikan jenis-jenis penyakit autoimun dan simptom-simptomnya.

Harini saya akan cuba terangkan tentang Alopecia Areata... 

A. Alopecia Areata atau kebotakan setempat

800px-Allopecia_areataApabila sistem imun penderita menyerang folikel-folikel rambut iaitu struktur tempat tumbuhnya rambut. Hal ini menyebabkan keguguran rambut sehingga menjadikan kepala atau bahagian tubuh lain yang juga berambut menjadi botak pada sebahagian kawasan. Kawasan yang botak boleh menjadi kecil atau besar hingga menyebabkan botak total pada bahagian kepala atau seluruh tubuh. Ianya bukan penyakit berjangkit tetapi merupakan penyakit autoimun

Apakah simptom-simptomnya?

Ia bermula dgn keguguran rambut serta anak2 rambut di kawasan sekecil duit syiling. Biasanya berlaku pada kulit kepala, sekitar kening, bulu mata dan bahagian janggut. penderita juga akan mengalami gejala gatal-gatal atau rasa terbakar pada kulit. Penyakit ini juga mampu membuatkan kuku cekung atau permukaan kuku menjadi kasar. Secara Amnya penyakit ini dikaitkan dengan Stress.

 Adakah Alopecia Ariata penyakit yg serius?

Jika tidak dikawal, kawasan yang mengalami kebotakan akan melebar dan penderita mungkin memiliki risiko yg lebih tinggi terhadap penyakit ekzema, asma, alergi hidung serta penyakit autoimun lain seperti penyakit tiroid. 
Kaedah pengawalan dengan Supplemen adalah dengan mengamalkan pengambilan supplemen seperti Vivix Shaklee amatlah berkesan dalam membantu memperbaharui sel-sel tubuh yang amat penting dalam menangani kecelaruan sistem pertahanan tubuh ini.

Apa itu VIVIX?

Ia adalah sejenis cecair pekat yang terhasil daripada kandungan anggur muskat, Polyganum Cuspidatum, European Elderberries & Purple Carrot.


Apa itu Resveratrol?
Vivix mengandungi 10x ganda lebih banyak Resveratrol dan 10x lebih bertenaga membantu dalam penyembuhan sel-sel tubuh. 

>> Saintis mendapati Orang Perancis gemar makan daging yang berlemak tinggi dan minum wine dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di perancis. Selepas bertahun-tahun kajian dilakukan, saintis menemui rahsia disebalik paradoks perancis ialah kehadiran Resveratrol yg terdapat pada wine merah.

Apa itu Resveratrol?
  • Anti-oksidan yang kuat
  • Anti-flamasi
  • Anti-kanser


Inilah revolusi terbaru dari Shaklee. Dan ianya bakal dipatenkan tidak lama lagi kerana keistimewaannya dan keaslian pembuatan yang paling unggul abad ini.

Ini kerana, 1 hidangan Vivix mengandungi sama banyak Resveratrol yg terdapat pada 100 gelas wain merah. Vivix juga mendapat sijil Halal JAKIM

______________________________________________________________

Tahukah anda?

Jika dibandingkan VIVIX dengan jus kesihatan yang terdapat dipasaran seperti M******, T*** yg seangakatan dengannya, hanya dengan 1 sudu teh (1 kali sehari) mampu membekalkan ORAC* value yg diperlukan tubuh (3000 - 5000 ORAC). Ini baru dikatakan kualiti setanding dengan harga

* Oxygen Radical Absorbance Capacity - is a method of measuring antioxidant capacities of different foods.

Hanya jauhari sahaja yang mengenal manikam. ;)

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Pertanyaan, konsultasi dan pesanan boleh hubungi saya di:
Fariana chew

♥ sms/watsapp : 012-3064843
♥ email : fariana.chew@gmail.com
♥ fb : sihat cantik bersama shaklee/ farianachew

No comments:

Post a Comment