18 November 2014

4 gejala biasa alergi yang sering diabaikan oleh ibu bapa

“Berhenti menggaru!” “Lari lagi, sebab tu semput.” “Lap hidung guna tisu, bukan baju!” “Kalau asyik gosok mata, nanti rabun.” Anda biasa dengar ayat-ayat seperti ini?
Selagi menjadi kanak-kanak, mereka tidak akan berhenti bermain. Sekiranya anda terlihat perkara yang sama terjadi kepada kanak-kanak lain, bukan bererti ia perkara yang biasa.
Berikut adalah 4 gejala biasa alergi iaitu:

1. Kulit kering dan ruam yang gatal

Kanak-kanak tidak akan menggaru tanpa sebab. Meskipun dia bermain di luar, anda perlu pastikan sama ada dia mengalami ruam pada tangan dan kaki, kulitnya kering atau pecah serta mungkin bengkak pada lapisan dalam kulitnya.

2. Lelah

Kanak-kanak mungkin mengalami sesak nafas jika terlalu aktif dan asyik berlari. Namun nafas berdehit bukanlah perkara yang boleh dipandang ringan. Beri lebih perhatian kepada pernafasan anak anda.

3. Bersin & hidung berair

Semua orang bersin dan mengalami masalah hidung berair sekali-sekala. Tetapi sentisa bersin dan mengalami masalah hidung berair sepanjang masa adalah antara gejala alergi. Bukan sekadar menyuruh mereka menggunakan tisu tetapi anda perlu perhatikan berapa lama masalah itu berterusan.

4. Mata gatal dan berair

Apabila sudah mula menggosok mata, memang sukar untuk berhenti. Tetapi kita pula sering memarahi anak-anak apabila mereka berbuat yang sama. Ini kerana ia bukanlah sesuatu yang biasa sekiranya mata anak anda sering berair. Ketahui sebabnya.
Sekiranya anak anda menghadapi gejala seperti berikut, dia sebenarnya mungkin mengalami alergi.

Apakah tindakan anda?

Alergi boleh dicegah atau paling tidak, boleh dikurangkan. Oleh kerana sejarah keluarga merupakan faktor penting dalam menentukan risiko alergi, langkah pertama dan paling utama yang perlu anda ambil adalah dengan mengkaji semula sejarah keluarga kedua-dua ibu bapa. Pengesan Risiko Alergi atau Allergy Risk Tracker (ART) adalah salah satu kaedah yang dapat membantu.

anda bole bagi OMEGA GUARD untuk mengurangkan alahan lelah,ruam gatal2, cairkan kahak

Malah, ibu bapa juga terpaksa menanggung perbelanjaan yang tinggi untuk kos perubatan seperti ubat, lawatan ke doktor dan penginapan di hospital.
“Meskipun kanak-kanak lebih terdedah kepada asma, ia boleh dikurangkan dengan memastikan mereka mendapat pemakanan yang dapat mencegah penyakit tersebut.
“Satu kajian di Hospital Diraja Prince Alfred, Australia menunjukkan mereka yang makan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan masalah pernafasan,” katanya.
Menurut beliau, hasil kajian itu mendapati tidak wujud kumpulan makanan atau khasiat lain yang mempunyai kaitan dalam meningkat atau mengurangkan risiko asma kecuali ikan.
Ini memberi gambaran bahawa bahawa pengambilan minyak ikan dapat mencegah penyakit asma terutama semasa kecil.
Bagi mereka yang menghidap asma kronik pula, pengambilan dos tinggi minyak ikan dapat mengurangkan serangannya.
“Ikan atau minyak ikan mengandungi Omega 3 yang kaya dengan Asid Lemak Essential (EFA) dan Asid Docosahexanoic (DHA).
“Omega 3 inilah yang bertindak mencegah penyakit asma ketika kanak-kanak, serta dapat mengurangkan serangan bagi mereka yang menghidapinya,” jelasnya.
Tambah Jagdev, antara sumber Omega 3 terbaik ialah ikan laut sejuk seperti tuna, kod, halibut, salmon, sardin dan mackerel.
Antara ubatan yg biasa dicdgkan oleh doc utk merawat asma/ asthma adalah steroid. Tp kita tahu steroid memberi kesan sampingan dlm jangka masa panjang. For info, kandungan omega 3 mampu bertindak spt steroid tapi ianya tidak akan memberikn kesan sampingan seperti mana steroid. Bonus kpd ibu mnyusu kerana kandungan DHA dlm Omega Guard akn disalurkan kpd anak (DHA baik utk otak anak).
Kajian juga menunjukkan mereka yang menghidap penyakit berkaitan inflamasi seperti asma/ asthma mempunyai kandungan Omega-3 yang rendah.
Pengambilan Omega-3 dari minyak ikan terbaik Omega Guard membantu meredakan inflamasi.
Mengapa Omega Guard Shaklee berbanding minyak ikan lain?
1. Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
OmegaGuard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Eicosa Pentaenoic Acid), DHA (Docosa Hexaenoic Acid), ALA dan lain-lain lagi. Satu hidangan OmegaGuard (3 biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.
2. Ultratulen & Bergred Farmaseutikal
Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari 3 molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghilangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.
3. 50% lebih pekat dari mana2 produk di pasaran

fariana chew
sid : 989897
contact : 012-3064843

No comments:

Post a Comment